De winsten van bedrijven in Nederland dalen per saldo in het tweede kwartaal van dit jaar. Maar de krimp wordt wel minder.

Dat blijkt uit de Winstmeter Ondernemers, de nieuwe barometer van zakensite Z24 voor de ontwikkeling van bedrijfswinsten in Nederland.

De Winstmeter Ondernemers voorspelt dat operationele bedrijfswinsten in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met 1,4 procent dalen. Voor het tweede kwartaal gaat het om een krimp van 1,1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

“Ondernemingen hebben het in de eerste helft van 2013 nog steeds zwaar. Al lijkt het dieptepunt van de huidige recessie gepasseerd”, licht Jeroen de Boer van Z24 toe.

In het derde kwartaal en vierde kwartaal van 2012 daalde het exploitatieoverschot nog een stuk forser, met respectievelijk 4 en 2,4 procent.

Winstmeter Ondernemers

Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (UNIT4)

De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.

Bedrijven afhankelijk export

Uit vertrouwensindicatoren zoals de Nevi-Index, een maandelijks peiling onder inkoopmanagers, blijkt dat de Nederlandse industrie tussen januari en maart dit jaar een omslag heeft gemaakt van groei naar lichte krimp. Grootste probleem blijft binnenlandse vraag. Inkoopmananagers zagen exportorders wel aantrekken, maar de binnenlandse vraag bleef achter.

De aanhoudende daling van huizenprijzen, zoals bijgehouden door Het Kadaster, laat zien dat de woningmarkt het nog altijd laat afweten als aanjager van de bouw en aanverwante sectoren.

Wat betreft de algemene financiële gezondheid van bedrijven blijkt dat meer ondernemers in Nederland last hebben van financiële stress. Uit gegevens van adviesbureau Graydon valt bijvoorbeeld af te leiden, dat het aantal Nederlandse bedrijven met een hoge tot zeer hoge financiële rating in laatste twee kwartalen van 2012 is afgenomen, vergeleken met tweede helft van 2011.

Kosten: lonen stijgen minder

Enige verlichting lijkt er voor bedrijven te komen vanuit de kostenkant, blijkt uit loondata van softwarebedrijf en salarisverwerker UNIT4. Loongegevens over de eerste drie maanden van 2013 laten een gemiddelde loongroei van 1 tot 1,4 procent zien, vergeleken met dezelfde periode jaar eerder. Dat is beduidend minder dan in de gemiddelde loongroei in het eerste kwartaal van 2012, die twee keer zo hoog uitkwam.

Ook in de ontwikkeling van inkoopprijzen geeft enige lucht. Zo zijn de producentenprijzen van bedrijven in de delfstofwinning en industrie in de laatste drie maanden van 2012 beduidend minder hard gestegen, dan in de voorgaande periode.

Lees ook:

Alles over de Winstmeter Ondernemers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl